Stampa:150505 Koenders bezoekt Curacao (16800260074) (cropped).jpg

Page contents not supported in other languages.
Minn Wikipedija, l-enċiklopedija l-ħielsa

Fajl oriġinali(3,551 × 2,482 pixel, dimensjoni: 3.16 MB, tip ta' MIME: image/jpeg)

Dan huwa fajl mill-Wikimedia Commons. Il-deskrizzjoni fuq il-paġna ta' diskussjoni oriġinali tidher hawn taħt.
Commons huwa repożitorju ta' fajls multimedjali liċenzjati b'xejn. Int tista' tgħin.

Taqsira

Deskrizzjoni

Koenders: Samen met Caribische Landen invulling geven aan buitenlandse betrekkingen

‘Als minister van Buitenlandse Zaken voor het hele Koninkrijk sta ik voor de belangen van alle Landen van het Koninkrijk. Samen geven we invulling aan onze buitenlandse betrekkingen. Daarom is het belangrijk dat ik intensief contact onderhoud met de Caribische Landen van het Koninkrijk.’ Dit zei minister Koenders op Curaçao na het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen (KOBB) met de minister-presidenten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

‘Dit Koninkrijksoverleg is hét moment in het jaar om met de drie minister-presidenten de belangrijkste thema’s op het terrein van buitenlandse betrekkingen door te nemen’, aldus de minister. ‘Eenheid van buitenlands beleid is immers essentieel om de belangen van het Koninkrijk te behartigen, inclusief die van de Landen.’

De minister zei zich internationaal hard te maken voor de belangen van de Caribische delen van het Koninkrijk. Hij benadrukte dat deelname aan het internationale speelveld gepaard gaat met rechten en plichten. ‘Het Koninkrijk kan immers internationaal worden aangesproken op verdragsverplichtingen, goed bestuur en mensenrechten’, aldus de minister.

De vier landen kwamen in het kader van harmonisering van het Caribische visumbeleid overeen per 1 juli 2015 visumvrijstelling te geven voor Colombia, geldend voor Curaçao en Sint Maarten, vooruitlopend op mogelijke vrijstelling voor het Schengengebied. Dit besluit zal worden geëvalueerd in juli 2016. Voor Aruba en Caribisch Nederland zal visumvrijstelling voor Colombia worden verleend zodra visumvrijstelling voor beide landen voor het Schengengebied in werking zal treden. Visumvrijstelling Colombia voor Aruba en Caribisch Nederland zal een jaar na inwerkingtreden van deze visumvrijstellling voor Aruba en Caribisch Nederland worden geëvalueerd.

Ook de ontwikkelingen in de regio kwamen tijdens het overleg aan de orde. Koenders noemde de toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten historisch. Hij onderstreepte het belang van het door Cuba ingezette hervormingsproces op politiek en economisch terrein. ‘Dit biedt ook kansen. Vanwege de nabijheid zijn er voor de Landen interessante mogelijkheden tot nadere samenwerking op het gebied van handel, energie, medische wetenschappen en mensenrechten’. De minister brengt 7 mei een bezoek aan Cuba.

Vanzelfsprekend werd ook gesproken over de ontwikkelingen in Venezuela, het grootste buurland van het Koninkrijk. ‘Goed nabuurschap is de basis van de relatie tussen het Koninkrijk en Venezuela', aldus Koenders.

Aruba, Curaçao en Sint Maarten hebben ieder hun eigen autonome bevoegdheden voor handelsbevordering. De minister zei dat de Nederlandse ambassades, consulaten en permanente vertegenwoordigen ten dienste staan van álle Koninkrijkslanden: ‘De overheden, bedrijven en burgers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten kunnen het postennet altijd benaderen om te assisteren bij de uitvoering van hun economische ambities. Ook kan worden aangesloten bij handelsmissies. Het is goed te zien dat dit steeds meer gebeurt, bijvoorbeeld met betrekking tot Panama, Colombia en straks ook Cuba.’

De Caribische Landen komen doordat zij deel uitmaken van het Koninkrijk niet in aanmerking voor de meeste ontwikkelingsfondsen. Maar als kleine eilandstaten (SIDS = Small Island Developing States) hebben zij wel een specifieke ontwikkelingsproblematiek. Minister Koenders zei dat het Koninkrijk wereldwijd de speciale positie en omstandigheden van kleine eilandstaten erkent. ‘Zo nam het Koninkrijk in september deel aan de SIDS-conferentie in Samoa, met een sterke delegatie, waaraan minister-president Eman voortreffelijk leiding gaf’, aldus Koenders. Hij zei dat het Koninkrijk zich er in de onderhandelingen over de Post-2015 Agenda van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN voor inzet om de speciale omstandigheden van deze kleine eilanden in de doelen verwerkt te krijgen.

In verband met de VN wees de minister er op dat het Koninkrijk der Nederlanden hoopt op een zetel in de VN-Veiligheidsraad, in 2017: ‘Dit is nadrukkelijk een Koninkrijksbrede kandidatuur. De vier landen van het Koninkrijk der Nederlanden voeren sámen campagne om lid te worden van de VN-Veiligheidsraad. Daarom hebben we ook als motto: “Kingdom of the Netherlands, One Kingdom – Four Countries; European and Caribbean”.’

Tot slot bedankte Koenders minister-president Asjes voor de hartelijke ontvangst in Curaçao. Hij feliciteerde hem met het voorzitterschap van OCTA (Overseas Countries and Territories Association): ‘Ik ben blij met de actieve rol van Curaçao in de betrekkingen met de EU. De prioriteiten van het Curaçaose voorzitterschap zijn goed gekozen: een betere samenwerking in de regio en met de EU.’ De minister sprak op Curaçao ook met Gouverneur George-Wout, met minister Palm (Economische Ontwikkeling) en de Voorzitter van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao.

Ter afsluiting van zijn bezoek aan Curaçao bezocht de minister een marinebasis van waaruit ook Nederland zich inzet voor drugsbestrijdingsoperaties in het Caribische gebied. Minister Koenders: 'Ik ben onder de indruk van de inzet van de kustwacht en anderen om via deze operaties drugssmokkel tegen te gaan en een bijdrage te leveren aan de regionale veiligheid en stabiliteit.'

Curaçao is de tweede stop van Koenders tijdens een reis naar de Caribische Landen van het Koninkrijk - Aruba, Curaçao, Sint Maarten – en de Latijns-Amerikaanse landen Cuba, Guatemala en Mexico.
Data
Sors 150505 Koenders bezoekt Curacao
Awtur Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verżjonijiet oħra
image extraction process
This file has been extracted from another file
: 150505 Koenders bezoekt Curacao (16800260074).jpg
original file

Liċenzja

w:mt:Creative Commons
attribuzzjoni Ixxerja bl-istess mod
Dan il-fajl huwa liċenzjat taħt it-termini tal-liċenzja Creative Commons Attribuzzjoni-Aqsam bl-istess mod 2.0 Ġeneriku
Inti ħieles:
  • li taqsam – li tikkopja, tiddistribwixxi u tittrażmetti din l-opra
  • li timmodifika – li tadatta l-biċċa xogħol
Taħt il-kundizzjonijiet segwenti:
  • attribuzzjoni – Għandek tattribwixxi x-xogħol bil-mod speċifikat mill-awtur jew minn min ta l-l-iċenzja (imma mhux b'xi mod li jissuġġerixxi ji jappoġjaw lilek jew l-użu tax-xogħol).
  • Ixxerja bl-istess mod – Jekk tbiddel, tittrasforma jew tibni fuq dan il-materjal, inti għandek bżonn taqsam il-kontribuzzjonijiet tiegħek taħt l-istess liċenzja jew waħda li taqbel ma' dik oriġinali.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

depicts Ingliż

some value

author name string Ingliż: Ministerie van Buitenlandse Zaken

copyrighted Ingliż

5 Mejju 2015

exposure time Ingliż

0.01 sekonda

f-number Ingliż

2.8

focal length Ingliż

120 millimetru

ISO speed Ingliż

500

MIME type Ingliż

image/jpeg

checksum Ingliż

f62ec1da859bb3128a1243ae17efced581e66ef0

determination method Ingliż: SHA-1 Ingliż

data size Ingliż

3,315,874 byte

height Ingliż

2,482 pixel

width Ingliż

3,551 pixel

Kronoloġija tal-fajl

Agħfas fuq il-grupp data/ħin biex tara l-fajl biex tara kif jidher dak il-ħin.

Data/ĦinMinjaturaQisienUtentKumment
kurrenti15:45, 15 Awwissu 2017Minjatura tal-verżjoni ta' 15:45, 15 Awwissu 20173,551 × 2,482 (3.16 MB)YmnesFile:150505 Koenders bezoekt Curacao (16800260074).jpg cropped 53 % vertically using CropTool with precise mode.

Il-Paġna segwenti twassal għal din l-istampa:

L-użu globali tal-fajl

Il-wikis segwenti jużaw dan il-fajl:

Metadati